De Krook Gent library building architecture design exterior view
Library Details
Basic Information
Type
University library, Public library
Year of opening
2017
Total Cost
65,000,000 EUR
Location/Address
University / Institution
Ghent University
Address
Miriam Makebaplein 1
9000 Ghent
Belgium
Project Story
Main Motications and Objectives

In 2009 an architectural competition was organised for a public place with lots of space for reading, learning and living in the city. In this digital era, a city library’s role has changed. In a society which offers an abundance of information, there is a need to help people navigate the available knowledge. Where it used to be a place for sheer lending, now it needs to be a place for reading, learning and living. It is still an oasis of peace and quiet, with the same extensive collections, but it offers more cosy reading corners and quiet reading and study areas. It is also a place to meet people during lectures or debates, to develop skills in workshops, to experiment in the ‘maker’s lab’, to collaborate in research, to study and much more. There is a structural partnership with Ghent University and Imec Research and Development centre. The University gets opportunities to present its research to the outside world and involve visitors in academic activities. Imec brings innovation closer to the public, they strongly believe that innovation with a positive impact on society can only be achieved if companies, the research world, citizens and the government join forces.

Characteristics/Description

‘This concept succeeds in creating the correct atmosphere that a Ghent library wants to evoke: serene, quiet, profound, respectful and yet very inviting. The right balance between action and calm, between noise and silence, between relaxation and concentration, between dynamism and seriousness… is achieved in this lyrical concept. This atypical concept certainly means an innovative architectural approach to the embodiment of the library as a social concept.’ (Jury design competition, 2010)
The visitor notices three dominant materials: steel, concrete and glass. The building is intended to function as Ghent’s living room. It can be read as a stack of horizontal plateaus overlooking the Scheldt river, intended to create a city within a city. Visual connections and meeting spaces highlight the public nature of the building, which welcomes its surroundings as a result. The building is therefore extremely transparent and open, allowing local residents to meet here once again and discover what this reclaimed location has to offer. The Krook serves a population of 270.000 inhabitants, with 170 different nationalities. There are more than 74.000 students.

Publications
Awards
New Project Data
Type
New building
Competition
Yes / 2010
Architect/s

Total Floor Area
17,557 m2
Floor Area Open to Public
12,500 linear meters
Shelving Capacity Open Stacks
11,000 linear meters
Shelving Capacity Closed Stacks
Number of Staff
125 FTE
Total Seating Capacity
502
Group Study Rooms
Individual Study Rooms
300

Opening
Late, Night, Weekend
Additional Features
Special Rooms

1. Agora: exposition floor
2. Blauwe Vogel: lecture hall for 140 persons
3. 5 workshop-rooms
4. Krookcafé
5. Urgent: student-radio studios
6. Co-CreationLab: brainstorming sessions on the possibilities of new products.
7. Prototyping Lab: making ideas concrete, e.g. through 3D printing, laser cutting and vinyl printing.
8. ArtScienceLab: for research on spatial and musical interaction, including motion capture and 3D audio rendering techniques.
9. Phosphotron: in this immersive lab, companies can test innovative solutions in virtual and augmented reality.
10. Makerspace (coming)

Special Features

Sustainability was taken into account at various levels of design and construction. After the soil remediation, the excavated soils were transported over the water, where all new materials were transported as well. This prevented 25 large trucks from having to drive through the city every day, saving 140 tons of CO2. The materials originate as much as possible from the region, e.g. steel.
Heat is generated by means of a BEO (Boorgaten Energie Opslag or Boreholes Energy Storage) field. Unique to this BEO field is that this technique, which is the first of its kind in Ghent, heats a covered public space. The field of boreholes is extraordinary because of its exchange of heat and cooling with the BEO field of the nearby ‘Wintercircus’. In this way, the two buildings will be complementary: due to a difference in use, a surplus of heat in one building can be exchanged immediately with the other building and vice versa.
All lighting is based on LED technology. In addition, all contractors involved in the construction had to comply with the requested standards in accordance with the relevant specifications.
Sustainability is, of course, more than just energy and materials. The accessibility of the Ghent Library De Krook is a major asset. With more than 700 bicycle places and close proximity to public transport, the library’s location offers a sustainable mobility solution.
Also, the mechanically movable warehouse racks meet all current comfort standards, but are in fact made up of recovered shelves from the old library.
The book transport system at De Krook is the largest in Belgium and has an extra-large buffer, which can hold around 300 books. By means of the four collection points in the agora, the books are transported to the sorting room on level -2. They are then transported 40 metres down the corridor until they reach the book lift, which is no less than 25 metres high and is located in the centre of the building. As well as being large, this system is also extremely energy-efficient. The conveyor belts only operate when required and use a minimal amount of energy when doing so, thanks to efficient controllers.

Additional Comments