Haus Tista Murk ZHAW Hochschulbibliothek Winterthur library building architecture design interior view
Library Details
Basic Information
Type
University library
Year of opening
2015
Total Cost
Location/Address
University / Institution
ZHAW Hochschulbibliothek Winterthur
Address
Turbinenstrasse 2
Postfach 805
8401 Winterthur
Switzerland
Project Story
Main Motications and Objectives

Main aims of the project were to close the five old small library locations in Winterthur, provide new services for the students and the scientists, extend the number of reader seats, workplaces and group rooms, and create a learning landscape with an activity-based conception of more than 1700 square meters.

Characteristics/Description

The new library is situated near by the Winterthur central station.
Currently the schools are in the distance from about 220 to about 800 meters to the library.

1. Rectangle plan of 100 x 16 m, complemented with a convex additional element of 100 x maximal 20 m, 20 m high.
2. Red Eternit (cement asbestos) shingles as historical built volumes today red shngles without cement asbestos of equal form, Curtainwall-construction.
3. House-in-house-construction
4. Reduced energy costs standard
5. Disabled access
6. Listed building

Publications
Awards
New Project Data
Type
Renovation
Competition
No
Architect/s
  • P&B Partner Architekten

Total Floor Area
6,320 m2
Floor Area Open to Public
Shelving Capacity Open Stacks
3,500 linear meters
Shelving Capacity Closed Stacks
1,000 linear meters
Number of Staff
17 FTE
Total Seating Capacity
744
Group Study Rooms
12
Individual Study Rooms

Opening
Additional Features
Special Rooms

4 small group rooms for 4 persons, 8 large group rooms for 8 persons

Special Features
Additional Comments

160.000 documents in 2014.