Waregem public library building architecture design interior view
Library Details
Basic Information
Type
Public library
Year of opening
2016
Total Cost
5,000,000 EUR
Location/Address
University / Institution
Address
Boekenplein 1
8790 Waregem
Belgium
Project Story
Main Motications and Objectives

On the outside, the library looks like a low, glass disc. The thin protruding roof edge reinforces the idea of a building entirely on the ground floor. However, upon entering the building, a more complex architecture opens up. The simple façade conceals the wide concrete shell on the inside that gently fills the volume of the library with a variety of high and low spaces around a central lightwall. Although the library extends over two levels, the entire surface feels like one large stepped surface.
All departments, reading rooms and seating areas are organized on this sloping floor. For practical reasons, the reading rooms are housed on the flat corners of the promenade.
This design immediately provides a clear circulation and integral accessibility. The four glazed facades together with central spotlights (north light) provide the basic lighting for the building. All facades are designed in an identical way to prevent the building from turning its back to the Zuidboulevard.

Characteristics/Description

The reconstruction of the Zuidboulevard in Waregem ensures a thorough renovation of the city. The Zuidboulevard is the new gateway to the city and connects the cultural centre De Schakel, the city hall and the new library with each other. Instead of being a cul-de-sac, this renewed boulevard is a turning point, a climax for the previously interrupted loop for shopping, walking and cycling. This transforms the site into an easily navigable place.
The Zuidboulevard consists of an esplanade along which houses are organized in three clearly recognizable volumes.
By dividing the housing program into three smaller entities, the volumes receive more façade and the apartments more quality, views and light. An important characteristic of the new urban development plan is that no front or back side is to be created. The boulevard side is just as much a front side as the library side. The residential volumes are visible from the four compass points, which is why all facades are equally designed. The library is by far the most important building on the site.

Publications
Awards
New Project Data
Type
New building
Competition
Yes / 2012
Architect/s

Total Floor Area
4,600 m2
Floor Area Open to Public
Shelving Capacity Open Stacks
Shelving Capacity Closed Stacks
Number of Staff
Total Seating Capacity
128
Group Study Rooms
4
Individual Study Rooms

Opening
Weekend
Additional Features
Special Rooms

Although the library extends over two levels, the entire surface feels like one large stepped surface.
All departments, reading rooms and seating areas are organized on this sloping floor. For practical reasons, the reading rooms are housed on the flat corners of the promenade.

Special Features

This design immediately provides a clear circulation and integral accessibility. The four glazed facades together with central spotlights (north light) provide the basic lighting for the building. All facades are designed in an identical way to prevent the building from turning its back to the Zuidboulevard.

Additional Comments